Företagslabbet

Min affärsidé – Hur vet jag att den är bra nog?

Nytt år, ny affärsidé? Är du sugen på att ta tag i den där drömmen om att starta eget företag men är inte riktigt säker inom vad?

Grunden för ett framgångsrikt företag är en välformulerad affärsidé

 

Ofta fastnar man i tankar om att idén ska behöva vara revolutionerande och världsförändrande för att ha grund nog att starta ett eget företag. Det är inte alltid den där helt magiska idén som behövs, ibland kan det räcka med att komma på en förbättring av något som redan finns.

 

Testa din affärsidé

 

Det är lätt att förälska sig i sin idé men viktigt är att redan från början se över den på ett par punkter. 


affärsidé

Några saker att tänka på innan du börjar omvandla din affärsidé till verklighet

Behov

Finns det en öppning i marknanden för mig och min idé? Fyller den ett tomrum? Allra helst ska din idé lösa ett problem eller tillgodose ett behov på ett sätt som ingen annan redan gör idag.

 

Timing

Gör en omvärldsanalys och se efter om dina tänkta mottagare är redo för din idé. Att ligga rätt i tiden är oerhört avgörande för framgångsfaktorn när det kommer till ditt nystartade företag.

 

Konkurrenskraftig

Gör en uppskattning om hur stark din affärsidé är. Skulle den stå sig stadig genom en lågkonjunktur?

 

Unik

Hur skiljer sig din affärsidé från andra produkter som redan finns på marknaden? Kan du addera eller förändra något som gör att du sticker ut och blir unik på marknaden?

 

Visste du att?

Företagslabbet kan hjälpa dig utveckla din affärsidé för att ge dig alla förutsättningar för att lyckas. 

Vi hjälper dig testa, utmana och utveckla din affärsidé! Vi jobbar med sekretessavtal så att din idé är garanterat säker hela vägen.

Inspiration till din affärsidé

Här nedan kommer en liten omvärldsbevakning inför 2023 och vad man tror kommer att slå under året. Ta del av den (kanske med en liten nypa salt) och få inspiration inför ditt eventuella första år som egenföretagare!

Gör något av din expertis

Vad är just du bra på? Inom vilket område är du expert? Kika på en eventuell kundgrupp och se om du kan börja arbeta som konsult. Fundera också över hur du kan sticka ut bland andra konsulter, vad blir speciellt just med din tjänst.

En alkoholfri affärsidé tack!

Det kan vara pga den nuvarande hälsotrenden som allt fler väljer alkoholfritt. Kanske för att det börjar komma något fler alternativ men här finns forfarande utrymme för dig på marknaden. Så är din affärsidé inne på dryck – luta dig åt det alkoholfria hållet!

Hållbarhet inom matsektorn

74 kilo mat per person slängs i Sverige under ett år. Här behövs förändring och förbättring som ni hör! Har du något idé på temat?

Affärsidén som ger dig hela upplevelsen

Trenden går mot att inte längre bara servera en god måltid på sin restaurang utan nu ska middagsbesökarna erbjudas en helhetsupplevelse.

Upplevelsen kan vara allt ifrån att äta i ett helt mörkt rum eller att man serveras av skådespelare/dansare mitt under en show. Eller så kan det vara så lätt som att erbjuda småbarnföräldrar upplevelsen av en middag på tu man hand!

Så är din affärsidé en fine dining-restaurang där barnpassning ingår så kommer den stora målgruppen: småbarnsföräldrar att tacka dig!

Recyling och upcycling

Tillsammans med hållbarhetstänket kommer begreppet upcycling. Upcycling innebär att man ger nytt liv till något gammalt och bortglömt. Att fräscha till eller göra om gamla möbler, kläder etc är ett exempel.

affärsidé
Företagslabbet har äran att ha ett riktigt recyling och hållbarhetsproffs som entreprenör hos oss. Kolla gärna in Lina och hennes retrobutik!

Låt kunderna skräddarsy sin egen produkt

Något man ser en ökad efterfrågan på är att du som kund ska få kunna designa och skapa din produkt själv, exakt utifrån dina önskemål, i stort och smått. 

Då gäller det att ha en flexibel och kreativ verksamhet.

affärsidé
Just detta bygger Alexandras och Saras affärsidé på. I deras webbshop designar du själv dina smycken efter egen preferens.. Ta gärna en titt på deras webb!

Behöver du hjälp att testa din affärsidé?