Företagslabbet

Nätverkande för entreprenörer

Hur man bygger värdefulla kontakter

Att bygga ett starkt nätverk är otroligt viktigt bland entreprenörer – vad vore vi utan kontakter? Genom att skapa och underhålla värdefulla affärsrelationer hjälper du ditt företag att växa. I dagens blogg listar vi några råd om hur du kan nätverka effektivt, både online och offline, för att skapa värdefulla kontakter.

1. Delta i branschevenemang

Branschevenemang, så som mässor, konferenser och seminarier, är utmärkta tillfällen att träffa likasinnade individer och potentiella affärspartners. Dessa evenemang samlar ofta experter, investerare och andra entreprenörer som kan erbjuda värdefulla insikter och möjligheter.

Hur får du ut mest av det?

 • Förbered dig – ha en kort hisspitch redo om ditt företag och vad du söker i ett nätverk.
 • Var öppen och nyfiken – ställ frågor och lyssna aktivt på vad andra har att säga. Detta skapar genuina konversationer och intresse.
 • Följ upp – efter evenemanget, följ upp med de personer du träffade genom att skicka ett mejl eller bjuda in dem till att ansluta på LinkedIn.

2. Använd sociala medier strategiskt

Sociala medier är mycket kraftfulla verktyg för att bygga och underhålla affärsrelationer. Plattformar som LinkedIn, Instagram och Facebook gör det möjligt att nå ut till en bredare publik och hålla kontakten med ditt nätverk.

Hur gör du det effektivt?

 • Optimerad profil – se till att din profil är professionell och uppdaterad. Lägg till en beskrivning av vad ditt företag gör och vad du kan erbjuda. Se till att använda relevanta nyckelord.
 • Dela relevant innehåll – posta artiklar, blogginlägg och annat material som är relevant och intressant för din bransch. 
 • Engagera dig – kommentera och gilla inlägg från ditt nätverk. Delta gärna även i diskussioner och grupper.

3. Delta i nätverksgrupper och föreningar

Många nätverksgrupper och branschföreningar erbjuder regelbundna möten och evenemang där du kan träffa andra entreprenörer och affärsledare. I Norrtälje arrangeras t.ex. Företagarfrukostar och våra egna temakvällar en gång i månaden för att nämna några.

Hur får du ut mest av det?

 • Välj rätt grupp – välj nätverksgrupper som är relevanta för din bransch och dina mål.
 • Var aktiv – delta regelbundet i möten och evenemang. Engagera dig i gruppens aktiviteter och erbjud att hjälpa till vid behov.
 • Bygg relationer – fokusera på att bygga långsiktiga relationer. 

4. Använd mentorskap och rådgivning

Mentorer och rådgivare kan ge ovärderlig vägledning och stöd. Genom att ansluta till erfarna personer inom din bransch, eller rådgivare från Företagslabbet, kan du få många ovärdeliga råd inom ditt företagande.

Hur hittar jag rätt?

 • Sök aktivt – identifiera och nå ut till potentiella mentorer genom ditt nätverk, evenemang och sociala medier.
 • Var respektfull – respektera deras tid och visa uppskattning för råden. Kom förberedd till möten och följ upp på rekommendationer.
 • Ge tillbaka – erbjud även din hjälp och expertis där du kan. 
Företagslabbet

5. Följ upp och underhåll dina relationer

Att skapa en kontakt är bara början; att underhålla och bygga på relationen är avgörande. Regelbunden uppföljning visar att du värderar relationen och är in it for the long run.

Hur gör du det?

 • Håll kontakten skicka regelbundna uppdateringar om ditt företag och fråga hur det går för dem. 
 • Erbjud värde – dela relevant information, resurser eller möjligheter som kan vara till nytta för dem.
 • Visa uppskattning – tacka dem för deras tid och hjälp.

Bygg ett starkt nätverk med hjälp av Företagslabbet

Genom att följa dessa tips kan du bygga ett starkt och värdefullt nätverk som stödjer ditt företags tillväxt och framgång. På Företagslabbet finns vi här för att hjälpa dig på denna resa. Kontakta oss idag för att få reda på hur vi kan stötta dig i ditt nätverksarbete och andra entreprenörsrelaterade utmaningar.