Företagslabbet

Så pitchar du in din affärsidé!

Är du redo att pitcha in din idé?

Följ vår guide: Så pitchar du in din affärsidé! 

 

Vi delar tips och trix på vad som kan vara bra att ha med i din pitch, vad som kan vara bra att tänka på och hur du bygger upp den.

 

Men vänta nu, vad betyder det att pitcha något?

Vi tar det från början! En pitch är en kort och koncis säljpresentation med målet att skapa en nyfikenhet hos den du pitchar in din produkt eller tjänst för. Mottagaren av din pitch kan vara en investerare, en kund eller kanske Företagslabbets antagningsnämnd.

Så pitchar du in din affärsidé med hjälp av NABC-modellen

För att vara säker på att du får med allt som behövs i din pitch så kan du använda sig av NABC-modellen. Denna modell utvecklades vid Stanford Research Institute och består av 4st grundläggande punkter som alla bör tas upp när du presenterar ditt företag.
så pitchar du din affärsidé

Need – Behovet

Vilket är behovet eller problemet som din tjänst/produkt kommer att lösa och för vem ska det lösas?

Hur ofta stöter man på problemet och vad kan ske om din lösning inte når de som har behovet?

 

Approach – Lösning

Vilken är din lösning på behovet och på vilket sätt är den unik? Vilka kostnader har den för framställning och hur kommer den att nå ut till kund?

 

Benefit – Kundnyttan

Vad skulle kundnyttan innebära vid användning av din produkt och vad tjänar kunden på att använda sig av just den?
 

Competition – Konkurrenter

Vad är unikt för just din produkt och vad är det som kommer att göra att kunden väljer den istället för eventuella konkurrenters på marknaden. 

Lägg störst fokus på de första och sista sekundrarna i din pitch

Framförandet av din pitch bör bestå av en hook och en close!

 

Hook

Din hook är ca de två första meningarna av din pitch, det är här du vill få mottagaren på kroken och fånga dens intresse direkt.

 

Close

De avslutande meningarna kan kallas för close. Nu är det dags att försäkra dig om att det blir ett nästa steg med din mottagare. Ge därmed mottagaren ett förslag på vad du tycker vore ett bra nästa steg i er kontakt. Ett färdigt förslag är lättare för er båda att ta action på.  

 

Hur kommer du att tjäna pengar på din idé?

Ta med dig affärsmodellen när du ska pitcha din idé. Framförallt när du ska gör det för en investerare. Investeraren vill veta hur du planerar att tjäna pengar på din verksamhet, hur mycket pengar du behöver och hur snabbt din verksamhet kan börja generera pengar. 

Testa din pitch på olika mottagare 

Öva din pitch så att du kan den utantill och testa den på olika personer med olika perspektiv! Var förberedd på följdfrågor som kan tänkas komma och ta åt dig av den feedback du får.

 

Låt din övertygelse om din egen idé och din passion att skina igenom, ditt engagemang kommer att sitta av sig!

Kom ihåg att låta din pitch vara föränderlig i sättet som den presenteras. Anpassa upplägget utefter mottagaren.

Hisspitch

En hisspitch är ett begrepp som beskriver den allra kortaste typen av pitch. Den kallas för hisspitch för att den ska vara så kort att du hinner få fram det mest kärnfulla och viktiga om din produkt/tjänst under en hissresa, så när du kliver in i hissen påbörjar du med hooken och när hissen är framme så ska du hinna få fram en closure.

 

Var redo med din hisspitch

Man vet aldrig när ett tillfälle kan dyka upp där man har möjlighet att pitcha in sin idé och då är det inte dumt att ha en kort presentation inövad. 

så pitchar du din affärsidé

Hoppas att våra tips har kunnat hjälpa dig att sätta igång lite tankar kring din affärsidé. Tveka inte att kontakta oss om du har en idé som du skulle vilja testa!