Företagslabbet

Starta eget och gör din hobby till ditt yrke

Amanda om sin resa från hobby till att starta eget

Amanda Rangemo var en av de mycket inspirerande föreläsarna på Entreprenörskapsdagen. Vi tänkte berätta lite mer om den resan hon faktiskt gjort. Från hobby  till affärsidé och slutligen till ett rullande företag där Amanda numer får jobba med sin hobby och passion.

 

”Dans är en hobby, 

inte ett riktigt jobb”

Amanda gick dansgymnasie och började undervisa dans som 15-åring och trivdes väldigt bra med att få undervisa i något hon brann för. 

 

Runt om sig var det dock många som ständigt undrade när hon skulle skaffa sig ett riktigt jobb? Dans är ju bara en hobby! Dans betalar inga hyror!

Tillslut trodde även Amanda på det folk i hennes omgivning sa, nämligen att dans inte gick att leva på, det kan endast vara en hobby. Så Amanda började sin resa mot ett ”riktigt jobb”.

starta eget

Att starta eget när gnistan i livet fattas

Amanda började fundera nämre på vad hon egentligen skulle bli när hon blev stor. Under sin tid som danslärare kom hon fram till att hon trivs bra med att lära ut. 

 

Hon hoppade därför på en bildlärar-utbildning för barn i grundskolan, men denna avslutade hon efter en termin. Istället gav hon lågstadielärare en chans, men inte heller detta kändes helt rätt.

Tillslut började Amanda att studera till arbetsterapeut. Livet rullade på men den där lilla gnistan fattades, det var något som inte riktigt kändes helt rätt.

Man måste våga testa för att veta! Vet man inte vad man vill bli när man blir stor så är tipset just det: ATT VÅGA prova sig fram!

Idag arbetar hon med sin hobby!

Våga drömma stort

En dag bestämde sig Amanda för att ha ett möte med sig själv. ”Jag tog fram den ”lilla Amanda” och försökte tänka och drömma lika fritt som hon hade gjort om jag fick den frågan som barn.

När jag vågade drömma stort och fritt så var svaret enkelt. ”När jag blir stor vill jag bli danslärare, jag vill driva en dansskola för barn, unga och vuxna. Jag vill undervisa i dans och ha min passion som mitt arbete!”


Var ditt eget största fan och låt dig inspireras av andra som lyckats!

Tog hjälp av en inkubatorverksamhet från start

 

Steget från idé mot drömmen startade med ett par kurser för vidareutbildning i dans och till en början höll Amanda i dansklasser på ett gym i Norrtälje. ”Men jag kände att jag ville göra det här på mitt vis och med mina egna koreografier och egna värderingar vilket skulle innebära att jag behövde starta mitt egna företag”.

 

 

”Jag började med att boka ett möte med nyförtagarcentrum och hade ett möte där. Jag fick säkert jättefin hjälp och superbra svar på alla mina frågor men jag förstod fortfarande ingenting. Men jag antecknade allt och gick hem och googlade och läste mer om det vi pratat om och tillslut föll allt från mötet på plats.”

 

 

”2019 startade de första klasserna upp, jag hade totalt 19 barn och jag var ensam lärare. Idag är vi 10 danslärare och 300 elever!”

starta eget

När är man redo att starta eget?

 

”Jag tror aldrig att man är helt redo, redo blir man med erfarenhet”.

Och om man inte känner sig redo så säger jag alltid: Kör ändå! Amanda nämner att man ibland kan behöva bygga på sin mod-muskel. Den bygger man inte i gymmet utan den byggs när man utmanar sig själv och samlar på sig erfarenheter.

 

Behöver man hjälp så ta hjälp av någon som kan

”Tänk när man ska börja cykla. Det finns ingen som håller ett långt föredrag om hur du ska fördela din vikt för att hitta balansen. För att lära dig hoppar du upp på cykeln och testar dig fram, du tränar mod-muskeln.


Det kan såklart hända att man ramlar och kanske behöver hjälp. Då tar man hjälp av någon som kan! Be mamma eller storebror att hålla i pinnen på cykeln för att hjälpa dig att hålla balansen.

Tillslut kommer mamma eller storebror kunna släppa pinnen och du kan nu plötsligt cykla helt själv”


Så fungerar det med en inkubatorverksamhet. Den finns där för att stötta, hjälpa och tro på dig!

Läs mer om hur företagslabbet kan stötta 

dig som står i startgroparna för att starta eget!

starta eget

Stick ut från mängden 

Amanda påpekar vikten av att sticka ut i sitt företagande. För att utveckla sin verksamhet har Amanda bland annat haft ett samarbete med: Idrott utan gränser och har även fått bidrag för att starta dansklasser för funktionsnedsatta vilket de är en av få som erbjuder. Och detta är bara ett par av exemplena från Amandas kreativa lista på verksamhetsutveckling.

 

 

 

 

Några sista tips till dig som just startat eget

 

– Ha is i magen och ge inte upp

– Skriv ner dina guldminnen och ta fram dem när det känns motigt, då blir du påmind om varför du gör det du gör och att du gör det bra!

Amanda om framtiden och att expandera i takt med efterfrågan

 

Framtiden ser ljus ut för Amandas egna företag: Inmotionmovement, Amanda pratar om att utvecklas i samma takt som efterfrågan ökar. Hon drömmer om egna lokaler och berättar om ett eventuellt samarbete med vården där dansen ska användas som verktyg mot psykisk ohälsa!

 

 

 

 

Läs mer om Amanda och hennes 

fantastiska arbete eller boka danskurs här::