Företagslabbet

Ung företagsamhet med Roslagsbjörk UF

Ung Företagsamhet

 

Minns ni den otroligt lyckade Entreprenörskapsdagen i höstas?

Då fick vi chansen att träffa några stycken av framtidens entreprenörer som i nuläget studerar på gymnasiet och har kursen: Ung Företagsamhet på schemat.

 

Ung Företagsamhet – bra grund för framtida företagande

Ung Företagsamhet är en förberedande kurs för entreprenörskap där stöttningen i företagandet kommer från UF och lärarna. Istället för en inkubatorverksamhet som Företagslabbet. 

 

Roslagsbjörk UF

På entreprenörskapsdagen träffade vi bla UF-företaget Roslagsbjörk som tillverkar  jättefina ljushållare av överblivet spillvirke av björk efter gallring av en i företagets gårdar. 

ung företagsamhet

Vi vill tillverka något unikt

Det hela började med att vi alla tyckte att vi skulle göra någonting med ljus. Vi vill tillverka någonting unikt och annorlunda. Vi tänkte då på vilka resurser vi hade och vad vi kan göra med dem. Då kom det fram att Veras skog skulle gallras.

 

 Vi bollade lite idéer angående utformning och till slut kom vi fram till vår färdiga produktidé.”

Produkterna är ett lokalproducerat hantverk

”Eftersom våra produkter tillverkas av björkträd så kräver det en del jobb för att färdigställa dem. Vi kapar träden och sedan lägger vi dem på en torkplats.

 

Torkningen tar ungefär 2-4 veckor beroende på tjockleken av träden, så det är viktigt att kapning och torkning sker snabbt inpå tillverkningen.

 

När produkterna är torra så fortsätter vi med grovsslipning. Därefter lackas och finslipas de.

Till sist brandskyddar vi ljushållarna för att minska brandrisken. Sedan är våra produkter klara för försäljning!”

 

ung företagsamhet

Hållbarhet – Viktigt i ett framgångsrikt företagande


Från starten av Roslagsbjörk har hållbarhet alltid prioriterats. Ansvariga lärare uppmuntrade och påminde om vikten av detta i företagande idag.

”Genom att använda björk som redan skulle avverkas tar vi vara på den och omvandlar “överbliven” björk till en resurs för produktion.

Till och med löven torkar vi för att sedan mata till getter.

Självklart köper vi in material till produkterna från sverige för att undvika långa transportsträckor. Tyvärr är vårt brandskydd inte från Sverige då vi valde att använda ett skydd utan farliga ämnen, men då väldigt lite brandskydd behövs per produkt så kommer det troligtvis vara ett engångsköp. 

"Till och med löven torkar vi för att sedan mata till getter"

 

 

Ung Företagsamhet och annan stöttning i företagande


”Vi tycker Ung Företagsamhet är en superbra grej! I vårt fall så är det en kurs som ingår i Ekonomiprogrammet vi går på. Vi skulle säga att UF gjort att vi växt som personer. 

Det mest värdefulla måste nog vara att driva företaget som helhet, vi har fått en större förståelse om hur ett företag ska drivas och skapat erfarenhet som man bara kan få från att faktiskt driva ett företag.”

Ung Företagsamhet – En bra grund för framtida företagande 

”Vi har goda förväntningar för företaget under vår skolgång, men vi har inte riktigt tänkt på att fortsätta företaget efter studenten. Det är väldigt mycket jobb och om vi vill utöka företaget krävs det resurser.

Att vi fått chansen till att driva ett via Ung Företagsamhet är superkul och ger oss självklart bättre kunskap om entreprenörskap.”

 

Nya mål

 

Roslagsbjörk UF berättar att de i nuläget har planer på att driva ett café i Norrtälje hamn. Kunskaperna de fått genom året med Ung Företagsamhet är en fin grund för att klara av vidare företagande. Skulle man utöver de kunskaper man redan fått behöva ytterligare stöttning för utveckling av sin affärsidé finns Företagslabbet här för att göra just det!

Har du en affärsidé som du vill göra verklighet av? Eller behöver du hjälp med utveckling av ditt nuvarande företag?